MMV Congres: onze ervaringen

Op woensdag 9 december waren wij aanwezig op het MMV-congres ‘Samen leren, samen werken’. Het programma was gericht op (plaatsvervangend) opleiders en leden van de opleidingsgroep. Maar ook aios, onderwijskundigen, leerhuismanagers, OORcoördinatoren en bestuurders waren aanwezig. En wij dus… Kortom: iedereen die betrokken is bij de modernisering van de medische vervolgopleidingen.

De dag werd inhoudelijk afgetrapt door prof. Thijs Homan, hoogleraar Change and Implementation bij de Open Universiteit Nederland. Hij vertelde een inspirerend, opzienbarend en zeer vermakelijk verhaal over verandermanagement. In het heel kort komt zijn verhaal erop neer dat er niet zoiets bestaat als verandermanagement: “Organisaties veranderen soms ONDANKS verandermanagement…”

Er waren door de dag heen allerlei verschillende workshops, flitstrainingen en mini-symposia te volgen. Daarvan waren wij aanwezig bij het optreden van Salmaan Sana over cultuurverandering en het op gang brengen van een beweging. Erg inspirerend voor onszelf, aangezien wij precies dat aan het doen zijn. Belangrijkste take-home-message van Salmaan was dat elke verandering start met een zoektocht naar binnen: wie ben IK, wat is MIJN missie, wat zijn MIJN talenten en wat kan IK bijdragen? Dan pas gaan anderen volgen.

Tot slot stond prof. Fedde Scheele op het hoofdpodium met een verhaal over de stappen die er in Nederland gezet zijn om onze medische opleidingen naar een nieuw tijdperk te tillen. Daarbij roemt hij onze voorsprong in de wereld: “Wij worden nu uitgenodigd in Canada om de CanMEDS (die hun oorsprong in Canada vinden, red.) uit te leggen…!”. Maar goed we zijn er nog niet. Hij pleit ervoor dat iedere opleidingsvakgroep haar ‘hidden curriculum‘ moet onderzoeken en opnieuw inrichten.

Wat ons net zoals vorig jaar opviel: in de kleine zaaltjes kwam het thema ‘persoonlijke ontwikkeling en bevlogenheid van de AIOS’ prima aan bod, maar op het hoofdpodium werd er niet over gesproken. Het expliciet benoemen van het belang daarvan voor de ontwikkeling van onze nieuwe artsen is blijkbaar nog een brug te ver. We blijven hieraan werken!

Het was weer een geweldig inspirerende dag! Vrijdag 9 december 2016 zijn wij weer van de partij!

Referenties

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws